
Gruszki w karmelu
Brak mi słów, aby opisać jak dobry jest ten deser. Myślę, że można go równie dobrze przygotować z bananami.
Składniki
- 4 gruszki konferencje
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- garść płatków migdałowych
- lody waniliowe (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Płatki migdałowe delikatnie prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie przypiec za mocno. Nastepnie odkładamy je na bok.
- Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki (na pół jeśli są niewielkie). Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy gruszki i obsmażamy, aż się zrumienią.
- Zdejmujemy gruszki z patelni, dodajemy pozostałe masło i cukier. Rozpuszczamy na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy- mieszamy dokładnie. Patelnię ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy karmel ok 1 min. Dodajmy gruszki i podgrzewamy wszystko razem przez chwilę. Podajemy posypane płatkami i ewentualnie z kulką lodów.