Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Gruszki w karmelu

Brak mi słów, aby opisać jak dobry jest ten deser. Myślę, że można go równie dobrze przygotować z bananami.

gruszki_w_karmelu

Składniki

  • 4 gruszki konferencje
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • garść płatków migdałowych
  • lody waniliowe (opcjonalnie)

Krok po kroku

  1. Płatki migdałowe delikatnie prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie przypiec za mocno. Nastepnie odkładamy je na bok.
  2. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki (na pół jeśli są niewielkie). Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy gruszki i obsmażamy, aż się zrumienią.
  3. Zdejmujemy gruszki z patelni, dodajemy pozostałe masło i cukier. Rozpuszczamy na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy- mieszamy dokładnie. Patelnię ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy karmel ok 1 min. Dodajmy gruszki i podgrzewamy wszystko razem przez chwilę. Podajemy posypane płatkami i ewentualnie z kulką lodów.