Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Chlebek bananowo-kokosowy

Wilgotne, aromatyczne ciasto. Super na śniadanie lub do popołudniowej herbatki.

chlebek_bananowo_kokosowy

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g masła
  • 200 g cukru (dałam trochę mniej, moje banany były bardzo dojrzałe i słodkie)
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka

Krok po kroku

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać wiórki i wymieszać razem. W drugiej misce utrzeć cukier z masłem. Dodać rozgniecione widelcem banany, jajka i mleko- wymieszać razem. Dodać składniki suche i połaczyć. Masę przelać do posmarowanej masłem lub olejem formy keksówki (wymiary ok 20 X 5). Piec ok 50 min.