Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sernik z kaszą i owocami

Dzięki dodatkowi kaszy mannej sernik jest zbity i mazisty. W smaku lekko słonawy- bardzo przypominający angielski cheesecake.

sernik_kasza_mana_owoce

Składniki

  • 200 g jeżyn lub malin
  • 200 g serka wiejskiego
  • 250 g serka kremowego lub twarogu 3-krotnie mielonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
  • 3/4 szkl cukru pudru (165 g)
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl kaszy mannej (55g)
  • 1/4 szkl mąki wymieszanej z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (35 g)
  • ok 10 szt herbatników
  • 1/4 szkl maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany

Krok po kroku

  1. Serek wiejski zmiksować blenderem, aby powstała gładka masa. Dodać serek kremowy, cukier puder i jajka i zmiksować razem. Wmieszać kaszę, mąkę z proszkiem i ekstrakt. Dokładnie wszystkie składniki połączyć.
  2. Tortownicę o średnicy 21 cm dokładnie uszczelniamy folią aluminiową (zdjęcie na dole- duży kawałek folii zatrzaskujemy obręczą i zawijamy wystające brzegi do góry). Dno wykładamy herbatnikami. Wylewamy masę i układamy owoce. Ciasto przykrywamy od góry folią alumionową, aby owoce się nie spiekły a sernik pozostał biały. Piec w temperaturze 170 stopni ok 45 minut lub więcej, aż sernik będzię ‘ścięty’.

sernik_kasza_mana_owoce_0

sernik_kasza_mana_owoce_1