Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Schab z sosem tatarskim

Schab może nie prezentuje się pięknie, ale jest bardzo, bardzo smaczny.

schab_sos_tatarski

Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • 1 słoiczek sosu tatarskiego (250 g)
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Pieczarki pokroić  i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Schab rozbić na cienkie plastry.Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Posolić i popieprzyć.
  2. Cebulę bardzo drobno pokroić i rozłożyć na plastrach schabu. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Na wierzchu rozsmarować sos tatarski i przykryć folią aluminiową.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 min. Po tym czasie zdjąć folię i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min aż ser się rozpuści.