
Roladki w sosie cytrynowo-musztardowym
Danie pracochłonne, ale pyszne.
Składniki
- 1 kg łopatki
- 5 g swieżego tymianku
- 3 szczypty suszonego majeranku
- słoiczek ostrej musztardy np Dijon
- 3 główki czosnku
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 cytryna
- 9 łyżek miodu
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Krok po kroku
- W oryginalnym przepisie Okrasa użył dwóch 1/2 kg kawałków mięsa, które rozciął w ten sposób, aby utworzyły dwie duże rolady. Ja jednak mięso pokroiłam w plastry i dokładnie rozbiłam.
- Oliwki miksujemy z tymiankiem, skórką otartą z cytryny, 3 ząbkami czosnku i kilkoma kroplami oliwy lub oleju. Dobrze rozbite plastry mięsa solimy i pieprzymy. Każdy plaster smarujemy musztardą (ok 1 łyżeczki) i pastą z oliwek. Obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczkami. Roladki obsmażamy na złoto na patelni (uwaga- u mnie bardzo pryskało).
- Z cytryny usuwamy białą błonkę i kroimy miąższ na części. Miód mieszamy z 9 łyżkami musztardy i majerankiem. Usmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, podlewamy niewielką ilością wody (można popłukać patelnię na której smażyliśmy). Dodajemy cząstki cytryny i 2 główki czosnku przekrojone na pół. Polewamy połową sosu miodowo-musztardowego. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 2 godz, polewając reszta marynaty z połowie pieczenia.