Malinowa pianka

Składniki
- 600 g malin (mogą być mrożone)
- 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 1/2 szkl cukru (dałam trochę więcej, zależy jak słodkie są maliny)
- 100 g biszkoptów
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1 galaretka malinowa
- sok z 1/2 cytryny
Krok po kroku
- Maliny zagotować w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając często aż się rozpadną całkowicie. Nie ma potrzeby rozmrażania malin, jeśli używamy mrożonych. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko. Powinniśmy uzyskać ok 400 ml malinowego puree, które należy przelać z powrotem do garnuszka i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree i dokładnie łączymy razem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Dno tortownicy o wymiarach 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej puree malinowe i delikatnie, ale dokładnie łączymy razem. Ja wymieszałam szybko mikserem- dosłownie kilka obrotów. Wykładamy masę na biszkopty i chłodzimy w lodówce kilka godzin albo całą noc.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki do stężenia.