Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Malinowa pianka

ciasto_malinowe

Składniki

  • 600 g malin (mogą być mrożone)
  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 1/2 szkl cukru (dałam trochę więcej, zależy jak słodkie są maliny)
  • 100 g biszkoptów
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • sok z 1/2 cytryny

Krok po kroku

  1. Maliny zagotować w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając często aż się rozpadną całkowicie. Nie ma potrzeby rozmrażania malin, jeśli używamy mrożonych. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko. Powinniśmy uzyskać ok 400 ml malinowego puree, które należy przelać z powrotem do garnuszka i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree i dokładnie łączymy razem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej puree malinowe i delikatnie, ale dokładnie łączymy razem. Ja wymieszałam szybko mikserem- dosłownie kilka obrotów. Wykładamy masę na biszkopty i chłodzimy w lodówce kilka godzin albo całą noc.
  3. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki do stężenia.