Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Sezon na cukinie w pełni- mamy jej na działce tyle, że w najbliższym czasie na pewno pojawi się jeszcze wiele wpisów z jej użyciem. Już wkrótce pyszne ciasto czekoladowe z cukinią- własnie się upiekło, więc w całym domu pachnie niesamowicie czekoladą. Danie to jest dość pracochłonne, natomiast naprawdę przepyszne i ładnie się prezentuje.

cukinia_faszerowana

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny, może być wołowo-wieprzowe)
  • 2 duże lub 3 średnie cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl dowolnego bulionu (może być z kostki/bulionetki)
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 6 łyżek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone i smażyć razem aż do zbrązowienia. Jeśli wytopiło się dużo tłuszczu to można zlać. Dodać ketchup/przecier, wymieszać i podsmażyć chwilę razem. Następnie wlać bulion, zaczekać aż się zagotuje i przykryć. Dusić 30 min.
  2. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i smażyć aż płyn wyparuje. W międzyczasie, nastawić piekarnik na 180 stopni. Cukinię umyć, przekroić na pół i położyć na blaszce rozcięciem do góry- posolić. Cukinię wstawić do piekarnika na 10 min, aż miąższ trochę zmięknie. Po tym czasie wyjąć ją i wyciąć miąższ- ja zrobiłam to za pomocą łyżki- zostawiając ok 1 cm od brzegu warzywa. Wycięty miąższ pokroić w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekać i podsmażyć na łyżeczce oleju/oliwy. Dodać miąższ cukinii i smażyć aż cukinia rozpadnie się. Cukinię dodać do mięsa i doprawić do smaku.
  3. Jajko wymieszać z połową startego parmezanu i połową natki pietruszki. Dodać do mięsa i wymieszać dokładnie. Powstałym farszem wypełnić cukinie. Pozostały parmezan wymieszać z bułką tartą i łyżka oliwy. Wyłożyć na wierzch. Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni, aż posypka się zarumieni. Podawać posypane natką pietruszki.