Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Quiche Lorraine (tarta z bekonem)

quiche_lorraine_tarta_bekon

Ciasto

  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki zimnej wody

Nadzienie

  • 200 g bekonu lub bardzo chudego boczku
  • 50 g startego twardego, intensywnego w smaku sera (np Gruyere, cheddar, parmezan)
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić albo wrzucić do malaksera, aby się połączyły. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem blachę do tarty o wielkości 23 cm, ucinając wystające brzegi. Ewentualnie, gdyby ciasto było zbyt kruche, wygnieść nim blaszkę. Ciasto ponakłuwac widelcem i wstawić do lodówki na 10 min.
  2. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ciasto przykryć folia aluminiową, błyszczącą stroną do dołu i obciążyć fasola albo kulkami ceramicznymi. Piec 15 min. Po tym czasie usunąć folię i fasolki i piec kolejne 5 min. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
  3. Boczek pokroić na mała kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wylać wytopiony tłuszcz. Śmietany połączyć z jajkiem trzepaczką, dodać szczyptę gałki i ewentualnie trochę soli i pieprzu. Boczek i 3/4 startego sera wyłożyć na ciasto. Wylać masę do 3/4 wysokości formy. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni. Formę włożyć do piekarnika i wysunąć półkę, wylać pozostałą masę jajeczną posypując resztą sera. Piec 25 min.

quiche_lorraine_tarta_bekon_1