Quiche Lorraine (tarta z bekonem)

Ciasto
- 175 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki zimnej wody
Nadzienie
- 200 g bekonu lub bardzo chudego boczku
- 50 g startego twardego, intensywnego w smaku sera (np Gruyere, cheddar, parmezan)
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Krok po kroku
- Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić albo wrzucić do malaksera, aby się połączyły. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem blachę do tarty o wielkości 23 cm, ucinając wystające brzegi. Ewentualnie, gdyby ciasto było zbyt kruche, wygnieść nim blaszkę. Ciasto ponakłuwac widelcem i wstawić do lodówki na 10 min.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ciasto przykryć folia aluminiową, błyszczącą stroną do dołu i obciążyć fasola albo kulkami ceramicznymi. Piec 15 min. Po tym czasie usunąć folię i fasolki i piec kolejne 5 min. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
- Boczek pokroić na mała kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wylać wytopiony tłuszcz. Śmietany połączyć z jajkiem trzepaczką, dodać szczyptę gałki i ewentualnie trochę soli i pieprzu. Boczek i 3/4 startego sera wyłożyć na ciasto. Wylać masę do 3/4 wysokości formy. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni. Formę włożyć do piekarnika i wysunąć półkę, wylać pozostałą masę jajeczną posypując resztą sera. Piec 25 min.
