Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Placki z cukinii z sosem tzatziki

placki_cukinia_tzatziki

Składniki na ok. 20 placków

  • 2 duże cukinie
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego lub drobno pokrojonego
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli (można pominąć)
  • garść posiekanych ziół np koperku lub pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Cukinie umyć, obciąć brzegi i zetrzeć ze skórka na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posolić i odstawić na 10 min aby puściła sok. Po tym czasie dobrze ją odcisnąć i wymieszać z pozostałymi składnikami- posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na niezbyt dużym ogniu aż placki się zrumienią. Podawać z kwaśną śmietaną, ketchupem lub sosem tzatziki.

Sos a la tzatziki

  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu, najlepiej greckiego
  • 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej-do smaku)
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu

  1. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć. Wymieszać z jogurtem i śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos najlepiej przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce, aby składniki się ‘przegryzły’. Doskonały również do np szaszłyków drobiowych z grilla.