Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kurczak po wietnamsku

kurczak_po_wietnasku

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry
  • 3 łyżki cukru
  • 30 ml sosu sojowego
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem. Na patelni z odrobiną oleju rozpuszczamy cukier, tak aby powstał karmel. Wrzucamy kurczaka i mieszamy, aby pokrył się karmelem.
  2. Następnie wlewamy sos sojowy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. W tym czasie cebulę kroimy w piórka. Dodajemy cebulę do kurczaka i dusimy razem, aż cebula zmięknie.