Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto z agrestem

ciasto_z_agrestem

Składniki

  • 500 g agrestu (dałam 350g)
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy (nie miałam, wyszło dobre i bez :))
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru demerara

Krok po kroku

  1. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Po kolei dodawać jajka (ważne). Mąkę wymieszać z migdałami, skórką cytrusową i proszkiem do pieczenia. Wmiksować powoli do masy maślanej.
  2. Kwadratową formę o boku 23 cm lub tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto, wyrównać. Górę ciasta posypać bułką tartą. Wyłożyć owoce, wciskając je do połowy. Posypać brązowym cukrem. Piec ok 1 godz lub więcej w temperaturze 160 stopni.