Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie)

shepherds_pie_zapiekanka_pasterska

Składniki

  • 500 g mielonej baraniny lub wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2-3 nieduże marchewki
  • garść mrożonego groszku (opcjonalnie)
  • 1 gałązka selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 bulionetka warzywna lub wołowa
  • sól, pieprz, suszony tymianek- do smaku
  • 900 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • ok 100 ml mleka

Krok po kroku

  1. Cebulę i marchewkę (ew. seler) pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut, aż zmiękną. Dodać mięso i podsmażyć do zbrązowienia. Zlać nadmiar tłuszczu. Dodać pomidory, bulionetkę i groszek i dusić przez 40 min, odkrywając po 20 min.
  2. W międzyczasie obrać i ugotować w posolonej wodzie ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki. Ziemniaki odlać i ubić na puree, dodając masło i mleko. Mięso doprawić do smaku i przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego. Puree ziemniaczane wyłożyć na wierzch, wyrównać. Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni.