Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie)

Składniki
- 500 g mielonej baraniny lub wołowiny
- 1 duża cebula
- 2-3 nieduże marchewki
- garść mrożonego groszku (opcjonalnie)
- 1 gałązka selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów
- 1 bulionetka warzywna lub wołowa
- sól, pieprz, suszony tymianek- do smaku
- 900 g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- ok 100 ml mleka
Krok po kroku
- Cebulę i marchewkę (ew. seler) pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut, aż zmiękną. Dodać mięso i podsmażyć do zbrązowienia. Zlać nadmiar tłuszczu. Dodać pomidory, bulionetkę i groszek i dusić przez 40 min, odkrywając po 20 min.
- W międzyczasie obrać i ugotować w posolonej wodzie ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki. Ziemniaki odlać i ubić na puree, dodając masło i mleko. Mięso doprawić do smaku i przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego. Puree ziemniaczane wyłożyć na wierzch, wyrównać. Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni.