Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pesto zielone i czerwone

Uwielbiamy pesto z tortellini. Można podawać również z makaronem. Pesto dodajemy do garnka z odcedzonym makaronem/tortellini i mieszamy.

pesto_zielone_czerwone

Pesto zielone

  • 3 duże garście świeżych liści bazylii
  • garść tartego parmezanu
  • garść orzeszków piniowych
  • 1/2 ząbka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Orzeszki podpiec na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Dodać dość sporo oliwy, sól i pieprz i wymieszać.

Pesto czerwone

  • ok 5 pomidorów suszonych w oleju
  • 2 łyżki oleju z zalewy do pomidorów (dałam więcej, do uzyskania ‘luźnej’ konsystencji)
  • garść orzechów laskowych lub ziaren słonecznika
  • garść tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.