
Pesto zielone i czerwone
Uwielbiamy pesto z tortellini. Można podawać również z makaronem. Pesto dodajemy do garnka z odcedzonym makaronem/tortellini i mieszamy.
Pesto zielone
- 3 duże garście świeżych liści bazylii
- garść tartego parmezanu
- garść orzeszków piniowych
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Orzeszki podpiec na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Dodać dość sporo oliwy, sól i pieprz i wymieszać.
Pesto czerwone
- ok 5 pomidorów suszonych w oleju
- 2 łyżki oleju z zalewy do pomidorów (dałam więcej, do uzyskania 'luźnej’ konsystencji)
- garść orzechów laskowych lub ziaren słonecznika
- garść tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.