Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny z rabarbarem

muffiny_z_rabarbarem

Składniki na 12 sztuk

  • 1 szkl brązowego cukru
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl maślanki
  • 170 g rabarbaru
  • 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szkl i 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok po kroku

  1. Rabarbar pokroić w kostkę. W misce połączyć składniki: olej, jajko, ekstrakt, maślankę i cukier. Wymieszać i dodać rabarbar i orzechy.
  2. W drugim naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, proszek i sodę. Dodać do składników mokrych i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości formy. Posypać po wierzchu cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec 20-30 min w temperaturze 190 stopni