Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto pomarańczowe z rabarbarem

ciasto_pomaranczowe_z_rabarbarem

Składniki na ciasto

  • 350 g rabarbaru
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 140 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów

Na wierzch

  • 25 g masła
  • 25 g brązowego cukru
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 50 g płatków migdałowych

Krok po kroku

  1. Rabarbar umyć, obrać ze skóry i pokroić na ok 2 cm kawałki. Wymieszać go z skórka pomarańczową i i 50 g cukru. Odstawić na około godzinę, mieszając raz czy dwa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno) lub natłuścić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka, proszek do pieczenia, mąkę, zmielone migdały i sok pomarańczowy. Zmiksować szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyłożyć na wierzch odsączony rabarbar. Piec przez 25 min.
  3. W miedzy czasie rozpuścić masło z brązowym cukrem na polewę. Dodać skórkę pomarańczową. Polać tym ciasto, posypać płatkami migdałowymi i piec kolejne 2o min obniżając temperaturę do 170 stopni. Ciasto musi być dość mocno zrumienione, nie warto sprawdzać patyczkiem czy jest gotowe, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne, więc patyczek zawsze będzie mokry.