Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Chłodnik litewski

chlodnik_litewski

Składniki

  • duży pęczek boćwiny wraz z buraczkami
  • 2 ogórki gruntowe lub 1/2 szklarniowego
  • 1/2 szkl posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (dałam więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Krok po kroku

  1. Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (aby zakryło warzywa) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo i/lub młodymi ziemniakami.