
Chleb z ziarnami
Bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu chleb. Składniki na 1 mały bochenek.
Składniki
- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów
- 145 g płatków owsianych
- 4 łyżki nasion babki płesznik lub 3 łyżki proszki z tych nasion (dostępne mi.n na allegro, ebay’u lub w aptekach)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego (myślę, że można zastąpić miodem)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 350 ml wody
- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
Krok po kroku
- W jednej misce połączyć składniki suche, natomiast w drugiej wodę, tłuszcz i syrop klonowy. Wymieszać zawartość obu naczyń. Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem lub najlepiej silikonowej (nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem). Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na min 2 godz (max 24 godz) w temperaturze pokojowej.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 min, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce ok 40 min (lub trochę dłużej). Gotowy bochenek postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos i być zrumieniony.