Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Jeśli marzą się Wam świeże drożdżówki na śniadanie to voila!

buleczki_drozdzowe_z_jagodami

Składniki

  • 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 1 i 1/8 szkl mleka lub maślanki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
  • 1 duże jajko roztrzepane
  • 70 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 200 g jagód
  • 150 g serka śmietankowego, twarogu jak na sernik lub serka ricotta
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • ok 1/2 szkl cukru pudru na lukier

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy zrobić rozczyn. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy do uzyskania miękkiego elastycznego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lnianą do podwojenia objętości. Posiadacze maszyny do pieczenia chleba mogą wrzucić wszystkie składniki według kolejności zalecanej przez producenta i ustawić program do wyrabiania ciasta.
  2. Serek wymieszać z cukrem waniliowym i miodem. Ciasto lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30X35 cm. Posmarować powierzchnię twarożkiem i posypać jagodami. Jeśli używamy borówek to należy wybrać jak najmniejsze owoce. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku jak roladę. Pokroić na 12 kawałków, najlepiej używając kawałka nitki, który kładziemy pod ciasto i zaciskamy. Uzyskane w ten sposób ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem w odległości ok 1 cm. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Jeżeli chcemy mieć ciepłe bułeczki na śniadanie to wstawiamy blachę przykrytą folią do lodówki na noc (bez wyrastania, urośnie w lodówce). Rano należy je wyjąć i albo włożyć wprost do piekarnika albo zostawić na trochę jeśli nie wyrosły dobrze . Piec w temperaturze 190 stopni ok 20-30 min. Gotowe bułeczki polać lukrem zrobionym z 1/2 szkl cukru pudru i ok 1 łyżki wody.