Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Bananowe pancakes

bananowe_pancakes

Składniki

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru (następnym razem pominę, są dość słodkie)
  • 1 1/4 szkl maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (ew. miodu lub Golden syrup)
  • 20 g roztopionego masła
  • 1,5-2 dojrzałe banany (200 g)

Krok po kroku

  1. Banany pokroić na cienkie plasterki. W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche, w drugim naczyniu połączyć składniki mokre i banany.
  2. Wymieszać wszystko razem dokładnie. Smażyć na suchej patelni na średnim/niewielkim ogniu. Placki przewracamy, gdy na powierzchni widać pęcherzyki i są dość mocno zrumienione.  Podawać z sosem do lodów lub syropem