Bananowe pancakes

Składniki
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru (następnym razem pominę, są dość słodkie)
- 1 1/4 szkl maślanki lub kefiru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki syropu klonowego (ew. miodu lub Golden syrup)
- 20 g roztopionego masła
- 1,5-2 dojrzałe banany (200 g)
Krok po kroku
- Banany pokroić na cienkie plasterki. W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche, w drugim naczyniu połączyć składniki mokre i banany.
- Wymieszać wszystko razem dokładnie. Smażyć na suchej patelni na średnim/niewielkim ogniu. Placki przewracamy, gdy na powierzchni widać pęcherzyki i są dość mocno zrumienione. Podawać z sosem do lodów lub syropem