Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zapiekanka z białą kiełbasą

zapiekanka_z_biala_kielbasa

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 400 g kiełbasy białej
  • 1/2 op. mrożonego szpinaku lub 250g świeżego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka koperku- świeżego lub suszonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka vegety

Krok po kroku

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok 20 min. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie przez 10 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Kiełbasę (bez osłonek) pokroić w plastry i dołożyc do cebuli z marchewką- podsmażyć razem.
  2. Szpinak poddusić na oddzielnej patelni. Ugotowaną soczewicę i szpinak dodać do kiełbasy. Doprawić vegetą, wymieszać i poddusić razem ok minuty. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry ok 1 cm grubości. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków, na to kiełbasę z warzywami i pozostałą część ziemniaków. Posypać koperkiem i papryką. Piec 40 min w temperaturze 160 stopni.