Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Tort kokosowy

tort_kokosowy

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl drobnego cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej

Krem

  • 625 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu

Do nasączenia tortu:

100 ml wody
100 ml likieru kokosowego

Krok po kroku

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier i żółtka jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąki wymieszać i przesiać razem. Delikatnie dodać do piany, wymieszać krótko mikserem na wolnych obrotach. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Piec ok 40 min w temperaturze 170 stopni.
  2. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości ok 50 cm (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Ciasto odstawić do piekarnika i wystudzić przy otwartych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Przekroić na 3 blaty (mam większą formę i ograniczone zdolności manualne, więc przekrajam na 2 blaty).
  3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i wymieszać razem. Następnie dodać cukier puder, likier i wiórki i wymieszać. Biszkopt nasączyć wodą zmieszaną z alkoholem. Ciasto przełożyć masą, pozostawiając 1/3 do dekoracji. Ciasto można udekorować wiórkami