Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Tarta z porem

tarta_z_porem

 

Składniki

  • 6 płatów ciasta filo
  • 4 małe pory
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g pieczarek
  • 75 g sera żółtego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • sól, pieprz do smaku

Krok po kroku

  1. Por umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do pora wraz z tymiankiem- posolić i popieprzyć. Podsmażyć razem kilka minut.
  2. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić olejem. Płaty ciasta smarować białkiem z jednego jajka z jednej strony i układać w naczyniu, zakładając wystające brzegi do środka.
  3. W misce roztrzepać jajka (2 plus żółtko), dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, vegetę, starty ser (odłożyć garść sera do posypania) i por z pieczarkami. Wymieszać wszystko razem i wylać na formę posypując pozostałym serem. Piec 20 minut.