
Tarta z porem
Składniki
- 6 płatów ciasta filo
- 4 małe pory
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 125 g pieczarek
- 75 g sera żółtego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól, pieprz do smaku
Krok po kroku
- Por umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do pora wraz z tymiankiem- posolić i popieprzyć. Podsmażyć razem kilka minut.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni. Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić olejem. Płaty ciasta smarować białkiem z jednego jajka z jednej strony i układać w naczyniu, zakładając wystające brzegi do środka.
- W misce roztrzepać jajka (2 plus żółtko), dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, vegetę, starty ser (odłożyć garść sera do posypania) i por z pieczarkami. Wymieszać wszystko razem i wylać na formę posypując pozostałym serem. Piec 20 minut.