Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Papryka nadziewana baraniną

nadziewana_papryka_baranina

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z baraniny
  • 4 papryki
  • 150 g ugotowanego ryżu (1/2 torebki)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta chilli
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Mięso zbrązowić na patelni. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Podsmażyć razem, dodać przyprawy, natkę, przecier, ryż i podlać 300 ml bulionu. Chwilę poddusić razem i ewentualnie doprawić więcej.
  2. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki i membranę. Ułożyć paprykę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, posolić i popieprzyć. Wypełnić mięsem, podlać pozostałym bulionem i przykryć folią. Piec 45 min, po czym zdjąc folię i piec kolejne 10 min.