Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Domowa granola

domowa_granola

Składniki

  • 450 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g ziaren sezamu
  • 175 g przecieru jabłkowego albo 1 jabłko starte na tartce
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 120 g golden syrup (ew. płynnego miodu)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 250 g migdałów (bez skórki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 g rodzynek

Krok po kroku

  1. Aby obrać migdały ze skórki należy je zalać gorącą wodą na ok 10 min. Po tym czasie skórka ładnie schodzi.
  2. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, wymieszać razem. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w temperaturze 170 stopni, mieszając co 10-15 min. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.