Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa z pora z kuleczkami mięsnymi

Zupa jest dość pracochłonna, natomiast bardzo sycąca, więc nie potrzebujemy już drugiego dania.

zupa_por_kuleczki_miesne

Składniki

  • 1.5 litra wody
  • 3 kostki rosołowe
  • 3 serki śmietankowe topione
  • 1 por
  • 0.5 kg pieczarek
  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Zagotować wodę w dość dużym garnku i wrzucić kostki. Pieczarki umyć i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni i wrzucić do bulionu. Por przekroić na pół, dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni i dołożyć do garnka.
  2. Mięso wymieszać z jajkiem, ewentualnie z drobna pokrojoną cebula i namoczoną bułką, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa formować malutkie kulki, które następnie podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka. Gdy zupa się zagotuje, wlać trochę do miseczki i rozpuścić w niej serki. Dodać do garnka, podgotować chwilę aż serki się całkowicie rozpuszczą. Można podawać z pieczywem.