
Zupa z pora z kuleczkami mięsnymi
Zupa jest dość pracochłonna, natomiast bardzo sycąca, więc nie potrzebujemy już drugiego dania.
Składniki
- 1.5 litra wody
- 3 kostki rosołowe
- 3 serki śmietankowe topione
- 1 por
- 0.5 kg pieczarek
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Zagotować wodę w dość dużym garnku i wrzucić kostki. Pieczarki umyć i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni i wrzucić do bulionu. Por przekroić na pół, dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni i dołożyć do garnka.
- Mięso wymieszać z jajkiem, ewentualnie z drobna pokrojoną cebula i namoczoną bułką, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa formować malutkie kulki, które następnie podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka. Gdy zupa się zagotuje, wlać trochę do miseczki i rozpuścić w niej serki. Dodać do garnka, podgotować chwilę aż serki się całkowicie rozpuszczą. Można podawać z pieczywem.