Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sernik klasyczny

Ten rodzaj sernika piecze zawsze mąż- tak tez było tym razem :*

sernik_klasyczny

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 7 jaj
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu śmietankowego
  • herbatniki na dno

Krok po kroku

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z twarogiem. Do masy dodać mąkę, kaszę i aromat. Białka ubić z łyżką cukru do sztywności, wymieszać delikatnie z masą serową. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Ciasto zostawić w piekarniku do wystygnięcia.