Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto z wiśniami z nutą cynamonu

Trochę inne (w dobrym tego słowa znaczeniu) półkruche ciasto z wiśniami.

ciasto_z_wisniami_cynamon

Ciasto

  • 350 g wiśni- świeżych lub mrożonych- odpestkowanych
  • 140 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 85 g masła
  • cukier puder

Kruszonka

  • 25 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 g drobnego cukru
  • 25 g masła

Krok po kroku

  1. Jeżeli używamy mrożonych wiśni, to należy je uprzednio rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Rozpuścić masło do ciasta. Formę o średnicy 20 cm (ja użyłam większej) wysmarować masłem lub wyłożyć dno papierem, jeśli używamy tortownicy.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem i cynamonem do miski. Zrobić dołek i następnie dodać jajko, mleko i rozpuszczone masło. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć ciasto do formy, wygładzić i wyłożyć na nie wiśnie.
  3. Masło na kruszonkę pokroić na drobną kostkę. Utrzeć je palcami z cukrem, mąką i cynamonem do uzyskania małych grudek. Wysypać powstałą kruszonkę na wiśnie. Piec ok 40 min aż wierzch będzie zrumieniony na złoto. Posypać cukrem pudrem, gdy całkowicie wystygnie.