Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sernik londyński

sernik_londynski

Spód

  • 150g ciastek typu digestive (jak nie mam to używam zwykłych herbatników)
  • 75g masła

Masa

  • 600g serka kremowego
  • 150g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny (ja pomijam)

Polewa

  • 140ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krok po kroku

  1. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc należy je zabezpieczyć przed wodą. Dno tortownicy nakryć dużym kawałkiem folii aluminiowej, założyć obręcz i zagiąć folię do góry (zdjęcie poniżej). Owinąć z zewnątrz jeszcze jednym kawałkiem folii.
  2. Ciastka rozkruszyć dokładnie (najlepiej w blenderze) i wysypać na dno tortownicy. Masło rozpuścić i polać pokruszone ciastka, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Serek utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtka, naste pnie ekstrakt i sok z cytryny i szybko zmiksować, aby nie napowietrzyć masy.
  3. Zagotować wodę w czajniku. Masę wylać na ciastka. Tortownicę wstawić do większej blachy, wlać gorącą wodę do ok połowy wysokości tortownicy. Piec ok 50 min, aż sernik będzie ścięty. Pod koniec pieczenia zmiksować śmietanę z cukrem i ekstraktem. Wyjąć sernik z piekarnika, polać śmietaną i wstawić na kolejne 10 min. Sernik wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia i następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

sernik_kasza_mana_owoce_0