Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Jabłecznik pod pianką

jabłczenik_szarlotka_pod_pianka

Składniki na ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 220g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Ponadto

  • 1,5 kg jabłek
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cynamon (opcjonalnie)

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Blachę o wymiarach ok 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 min w temperaturze 170 stopni.
  2. Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem według upodobania. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z cukrem, wyłożyć na jabłka. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.