Jabłecznik pod pianką

Składniki na ciasto
- 3 szkl mąki
- 220g masła
- 1 łyżka smalcu
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Ponadto
- 1,5 kg jabłek
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- kilka łyżek bułki tartej
- cynamon (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Blachę o wymiarach ok 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 min w temperaturze 170 stopni.
- Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem według upodobania. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z cukrem, wyłożyć na jabłka. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.