Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pstrąg pieczony z cytryną

pstrag_pieczony_cytryna

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Rybę umyć, natrzeć solą i pieprzem. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę z połowy owocu na drobnej tarce a następnie pokroić ją na plasterki. Masło wymieszać z natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i otartą skórką z cytryny.
  2. Rybę ułożyć na kawałku folii aluminiowej (każdą z osobna), nafaszerować masłem z dodatkami, obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć szczelnie w folię. Piec 25-30 minut.