Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pieguski

pieguski

Składniki

  • szkl. mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • pół kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • jajko
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie rodzynki i orzechy

Krok po kroku

  1. Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałeczki. Nagrzać piekarnik do 175 st. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, esencję, sól i w dalszym ciągu ucierać, do uzyskania jednolitej masy. Domieszać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodać kawałki czekolady i rodzynki/orzechy- wymieszać. Z ciasta uformować kulki wielkości mandarynek, spłaszczyć je na placuszki i układać na blasze w dość dużych odległościach. Ciasteczka piec ok.10-15 min, aż nabiorą złocistego koloru.