Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Babeczki jak pierniczki

 

babeczki_jak_pierniczki

Składniki na 12 babeczek

  • ¾ szkl mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • ½ szkl kakao
  • 2 duże jajka
  • ¾ szkl brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dodałam cytrynowego przypadkiem- też pasował)
  • ½ szkl śmietany kwaśnej
  • ¾ szkl powideł ze śliwek

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 30 g masła

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Masło roztopić, zdjać z palnika i dodać czekoladę, odstawić do rozpuszczenia, mieszając pod koniec.  Dodać przesiane kakao, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  2. W tym czasie mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać.  Jajka ubić z cukrem dodając ekstrakt waniliowy.  Następnie powoli wlać masę czekoladową i dobrze zmiksować.  Masę jajeczno- czekoladową dodać do suchych składników wraz ze śmietaną. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  3. Piekarnik nastawić na 170 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Formę wypełnić masą do połowy i wyrównać. Na środku kłaść łyżeczkę powideł i przykryć pozostałym ciastem.  Piec bez termoobiegu przez ok 20- 25 min. Gdy babeczki wystygną, polać je polewą czekoladową, którą przygotowujemy rozpuszczając masło z czekoladą w kąpieli wodnej.