Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa krem z cukinii

zupa_krem_z_cukinii

Składniki

  • 4 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 bulionetki warzywne
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Krok po kroku

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i udusić cebulę z czosnkiem aż do miękkości. Umyte cukinie kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną zagotowanej wody, dodajemy 1 bulionetkę i dusimy pod przykryciem 15 min.
  2. Zupę miksujemy (najlepiej w malakserze, jeśli robimy to blenderem musimy się liczyć z faktem, że będzie mocno pryskać). Do kremu dodajemy drugą bulionetkę, śmietanę i pieprz. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem można posypać serem.