Zupa cebulowa

Składniki
- ok 1 kg cebuli
- 3 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- żółty ser do posypania
Krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść masło, wsyp cebulę, dodaj tymianek i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem i smaż na małym ogniu około 45 minut, często mieszając, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa.
- Następnie dodaj mąkę, smaż około 1 minuty, a potem dolej wino (jeśli używasz) i gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Dolej bulion, wodę, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut.
- Przed podaniem zupę posyp serem. Można tez zapiec ser pod grillem, ale tylko wtedy, gdy mamy żaroodporne miseczki. Alternatywnie, można też zupę podać z grzankami. Aby je przygotować, natrzyj kromkę białego pieczywa lub bagietki czosnkiem, pokrój na małe kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 min aż będę złociste.