Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Zupa cebulowa

zupa_cebulowa

Składniki

  • ok 1 kg cebuli
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser do posypania

Krok po kroku

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść masło, wsyp cebulę, dodaj tymianek i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem i smaż na małym ogniu około 45 minut, często mieszając, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa.
  2. Następnie dodaj mąkę, smaż około 1 minuty, a potem dolej wino (jeśli używasz) i gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Dolej bulion, wodę, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut.
  3. Przed podaniem zupę posyp serem. Można tez zapiec ser pod grillem, ale tylko wtedy, gdy mamy żaroodporne miseczki. Alternatywnie, można też zupę podać z grzankami. Aby je przygotować, natrzyj kromkę białego pieczywa lub bagietki czosnkiem, pokrój na małe kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 min aż będę złociste.