Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Warzywa zapiekane z fetą

warzywa_zapiekane_feta

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku (ja dałam 5)
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 200 g sera feta
  • oliwa z oliwek

Krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę.  Wrzucić je do naczynia żaroodpornego i skropić obficie oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę, tymianek pociąć i wymieszać z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  2. Po 10 min warzywa wymieszać i wstawić na kolejne 10 min. Ser feta pokroić na plasterki, wyłożyć na warzywa i zapiec przez ok 5 min, aż zacznie się topić. Można podawać jako osobne danie lub jako dodatek.