Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sernik waniliowy

sernik_waniliowy

Składniki na spód

  • 200 g ciasteczek digestive
  • 75 g masła

Krok po kroku

  1. Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem lub wałkiem. Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć folią. W dno wcisnąć masę ciastkową, schłodzić pól godziny w lodówce.

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (może być śmietankowy, ja używam quarka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z jednej laski
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 225 śmietany kremówki

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, im krócej tym lepiej (gdy sernik za bardzo się ‘napowietrzy’ to opada). Wylać na schłodzony spód. Piec około 45 minut w temperaturze 1800C przykryty folią, by pozostał biały. Sernik ma być ‘ścięty’ a nie upieczony na sztywno. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.