Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Schab z gnocchi w sosie musztardowym

Ekspresowe danie z przepisu Nigelli. Myślę, że równie dobre byłoby w wersji ‘polskiej’ z kluskami śląskimi.

schab_gnocchi_sos_musztardowy

Składniki

  • kilka plastrów schabu (może być z kością)
  • 500 g gnocchi
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 125 ml cydru
  • 1 łyżka  musztardy ziarnistej
  • 75 ml śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku

Krok po kroku

  1. Plastry schabu rozbić delikatnie. Rozgrzać oliwę (najlepiej czosnkową) na średnim ogniu. Gdy używamy zwykłej oliwy można dodać pokrojony na kilka części ząbek czosnku i podsmażyć chwilę. Czosnek usunąć z patelni i położyć schab. Smażyć kilka minut z każdej strony aż będzie lekko brązowy.
  2. Mięso odłożyć na talerz (można przykryć albo włożyć do rozgrzanego piekarnika jeżeli chcemy aby było gorące). Na patelnie wlać cydr i podgotować ok minuty. Następnie dodać musztardę i śmietanę i zagotować. Wrzucić gnocchi i zagrzać je przez ok 3 min aż wchłoną trochę sosu. Smacznego!