Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Risotto z grzybami

risotto_z_grzybami

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki parmesanu

Krok po kroku

  1. Grzyby namoczyć w wodzie przez ok 1 godz. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na głębokiej patelni lub garnku na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła. Dodać ryż i mieszać ok 2 min aż wchłonie tłuszcz i  stanie się szklisty. Gdy używamy wina, to należy je dodać, wymieszać i zostawić aż do odparowania.Powoli wlewać bulion, dodając  więcej gdy się wchłonie. Mieszać często.
  2. W tym czasie odsączyć grzyby i pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć grzyby. Przełożyć je do ryżu i gotować na małym ogniu razem aż ryż będzie miękki ok 20 min. Dodać parmezan, można też posiekana natkę pietruszki, wymieszać i podawać.