Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Polędwiczka z mozarellą i suszonymi pomidorami

Przepis z programu “Ugotowani”

poledwiczka_mozarella_suszone_pomidory

Składniki

  • 1 polędwiczka
  • 1 kulka mozarelli
  • pęczek bazylii
  • 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • suszone zioła: oregano, bazylia, rozmaryn
  • czarne oliwki (jeśli lubimy)
  • sól
  • oliwa do smażenia

Krok po kroku

  1. Polędwiczkę dobrze myjemy a najlepiej moczymy w zimnej wodzie przez kilka godz. Następnie nacieramy ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy polędwiczkę w całości na złoty kolor z każdej strony. Odstawiamy na kilka minut aby ostygła. Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości 4 cm i delikatnie je rozbijamy.
  3. Pocięte mięso układamy w naczyniu do pieczenia, na każdym plastrze kładziemy na zmianę grubą warstwę listków bazylii, plaster pomidora, plaster mozzarelli i czarną oliwkę (możemy nabić ją na wykałaczkę). Tak przygotowane mięso zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.