Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Placek po węgiersku

placek_po_wegiersku

Gulasz

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki mąki
  • 750 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Śmietana kwaśna do podania

Krok po kroku

  1. Mięso umyj, pokój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju, następnie przełóż do garnka. Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak aby przykrył mięso i duś ok 30 min.
  2. W tym czasie pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż wyparuje woda. Umyj paprykę i pokrój w cienkie paski. Pieczarki, świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku dodaj do gulaszu. Gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła. Kiedy spód będzie rumiany, zsuń placek na duży, płaski talerz. Następnie przyłóż patelnie  i zdecydowanym ruchem odwróć ją przytrzymując talerz.  Usmaż placek z drugiej strony. Podawać placek polany gulaszem z kleksem śmietany. Niewykorzystany gulasz można podać z kaszą gryczaną.