Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pikantna zupa z dyni

pikantna_zupa_dynia

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej (w UK butternut squash)
  • 25 g masła
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego (kuminu)
  • 375 ml mleka 3.2%
  • sól, pieprz
  • Na grzanki: 2 kromki białego pieczywa tostowego i kilka kropel oliwy

Krok po kroku

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki przy użyciu łyżki. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia skórką do góry. Przykryć folią i piec przez godzinę. Wyjąć, trochę przestudzić i oddzielić miąższ dyni od skórki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić drobno. Masło rozpuścić w garnku, dodać cebulę, czosnek i papryczkę i dusić aż będą miękkie, ale nie brązowe. Dodać miąższ dyni, bulion i kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.
  3. W tym czasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić na małą  kostkę, ułożyć na blaszce i skropić oliwą. Piec 10 min w temp 180 stopni. Gdy zupa jest gotowa, zmiksować ją blenderem. Dodać mleko i podgrzać zupę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami. Uwaga: zupa jest dość pikantna i nie nadaje się dla dzieci, w wersji na maluchów, pominąć papryczkę chilli.