
Pierś nadziewana suszonymi pomidorami i fetą
Równie dobra, a może nawet lepsza, z mozzarellą zamiast fety.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- mały pęczek pietruszki
- mały pęczek bazylii
- 8 suszonych pomidorów ze słoika (ok 1/2 małego słoiczka)
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g fety albo kulka 25 g mozzarelli
Krok po kroku
- Piersi umyć, osuszyć i naciąć w każdej kieszonkę. Zioła i pomidory poszatkować, przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka kropli oleju z pomidorów. Pokruszyć fetę albo pokroić mozzarellę w małe kawałeczki i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Napełniać kieszonki i spiąć brzegi piersi wykałaczkami. Piersi ułożyć na blaszce i posypać pozostałym farszem.
- Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem usunąć wykałaczki.