Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Pierś nadziewana suszonymi pomidorami i fetą

Równie dobra, a może nawet lepsza, z mozzarellą zamiast fety.

piers_suszone_pomidory_feta

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • mały pęczek pietruszki
  • mały pęczek bazylii
  • 8 suszonych pomidorów ze słoika (ok 1/2 małego słoiczka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g fety albo kulka 25 g mozzarelli

Krok po kroku

  1. Piersi umyć, osuszyć i naciąć w każdej kieszonkę. Zioła i pomidory poszatkować, przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka kropli oleju z pomidorów. Pokruszyć fetę albo pokroić mozzarellę w małe kawałeczki i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Napełniać kieszonki i spiąć brzegi piersi wykałaczkami. Piersi ułożyć na blaszce i posypać pozostałym farszem.
  2. Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem usunąć wykałaczki.