
Paluchy czarownicy
Ciasteczka pieczone na Halloween Party, ale są naprawdę pyszne, więc polecam przez cały rok.
Składniki
- 225 miękkiego masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 i 2/3 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szkl obranych migdałów
Krok po kroku
- Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
- Wyjąć ciasto i formować palce (cieńsze od waszych). Migdały przeciąć na pół, wcisnąć w miejsce paznokcia. Każdy 'paluch’ naciąć delikatnie nożem. Moje ciasto 'rozpuszczało’ się szybko, więc wyjmowałam tylko trochę ciasta z lodówki, resztę trzymałam, aż do momentu formowania. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.