Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Paluchy czarownicy

Ciasteczka pieczone na Halloween Party, ale są naprawdę pyszne, więc polecam przez cały rok.

paluchy_czarownicy

Składniki

  • 225 miękkiego masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szkl obranych migdałów

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
  2. Wyjąć ciasto i formować palce (cieńsze od waszych). Migdały przeciąć na pół, wcisnąć w miejsce paznokcia. Każdy ‘paluch’ naciąć delikatnie nożem. Moje ciasto ‘rozpuszczało’ się szybko, więc wyjmowałam tylko trochę ciasta z lodówki, resztę trzymałam, aż do momentu formowania. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.