Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Mus czekoladowy

Błyskawiczny deser z ‘Nigella express’. Mniam…

mus_czekoladowy

Składniki na 4-6 porcji

  • 150 g małych pianek marshmallow
  • 50 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 60 ml wrzątku
  • 300 ml śmietany 18% lub 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krok po kroku

  1. Pianki, masło, wodę i czekoladę połamaną na małe kawałki umieścić w garnku i rozpuścić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę z ekstraktem ubić na sztywno.  Wymieszać delikatnie z masą czekoladową. 
  2. Przelać do szklanek, kieliszków lub ramekinów. Mus jest gotowy do jedzenia od razu.