Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kruche ciasteczka pomarańczowe

kruche_ciasteczka_pomaranczowe

Składniki

  • 300 g mąki oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy  (plus 1 łyż dodatkowo, jeśli sami przygotowujemy lukier)
  • 150g zimnego masła
  • 1 opakowanie lukru lub szkl cukru pudru

Krok po kroku

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj połowę skórki z pomarańczy, masło i sok pomarańczowy. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy, wytnij ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciastka polukruj i posyp pozostałą skórką pomarańczową. Aby przygotować lukier, dodaj łyżeczkę soku pomarańczowego do cukru pudru i rozetrzyj łyżką. Jeśli będzie za gęsty, dodaj więcej soku.