Jesienne ciasto z dynią

Ciasto
- 2 szkl mąki
- 3/4 kostki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru + 1/2 szkl do białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 600 g dyni
- 4-5 jabłek
- 100 g orzechów włoskich
- garść rodzynek
- ok 1/2 szkl cukru
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżka masła
Krok po kroku
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i masło pokrojone w małą kostkę- zagnieść do uzyskania zwartej masy. Ciasto podzielić na 2 części 40%-60%, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na min 1 godz.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Dynię przekroić na pół i wydrążyć pestki przy użyciu łyżki. Następnie ją obrać i pokroić w małą kostkę. Orzechy posiekać na drobne kawałki. W garnku roztopić łyżkę masła, dodać dynię i orzechy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż dynia się rozpadnie. Mieszać od czasu do czasu, dodając trochę wody gdyby papka była zbyt sucha.
- Do drugiego garnka włożyć obrane jabłka pokrojone na cząstki, podlać niewielką ilością wody, tak aby dno było zakryte. Dodać ok pól szklanki cukru (w zależności od gatunku jabłek), cynamon i przyprawę do piernika. Podgotować aż jabłka się rozpadną, wrzucić rodzynki. Masę dyniową i jabłkową wymieszać razem. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier pod koniec ubijania.
- Tortownice o średnicy 23 cm lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć masę dyniowo-jabłkową, następnie ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 40-45 min, przykrywając ciasto folią gdyby wierzch za bardzo się spiekł.