Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Jesienne ciasto z dynią

ciasto_z_dyni

Ciasto

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru + 1/2 szkl do białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 600 g dyni
  • 4-5 jabłek
  • 100 g orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • ok 1/2 szkl cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżka masła

Krok po kroku

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i masło pokrojone w małą kostkę- zagnieść do uzyskania zwartej masy. Ciasto podzielić na 2 części 40%-60%, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na min 1 godz.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Dynię przekroić na pół i wydrążyć pestki przy użyciu łyżki. Następnie ją obrać i pokroić w małą kostkę. Orzechy posiekać na drobne kawałki. W garnku roztopić łyżkę masła, dodać dynię i orzechy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż dynia się rozpadnie. Mieszać od czasu do czasu, dodając trochę wody gdyby papka była zbyt sucha.
  3. Do drugiego garnka włożyć obrane jabłka pokrojone na cząstki, podlać niewielką ilością wody, tak aby dno było zakryte. Dodać ok pól szklanki cukru (w zależności od gatunku jabłek), cynamon i przyprawę do piernika. Podgotować aż jabłka się rozpadną, wrzucić rodzynki. Masę dyniową i jabłkową wymieszać razem. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier pod koniec ubijania.
  4. Tortownice o średnicy 23 cm lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć masę dyniowo-jabłkową, następnie ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 40-45 min, przykrywając ciasto folią gdyby wierzch za bardzo się spiekł.