Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto klementynkowe

ciasto_klementynkowe

Składniki

  • 5 klementynek (koniecznie, nie mogą to być np mandarynki; ważne też, aby były bez pestek)
  • 5 jajek
  • 225 g cukru
  • 250 g zmielonych migdałów (w UK ground almonds)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Krok po kroku

  1. Klementynki umyć, zalać wodą i w całości gotować pod przykryciem 2 godziny. Odsączyć i ostudzić- można to zrobić dzień wcześniej. Owoce przeciąć na pół i wyjąć ewentualne pestki. Zmiksować blenderem na pulpę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Tortownicę o średnicy 21 cm albo formę do babki natłuścić i ewentualnie wysypać kaszą manną.
  2. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok 45-60 min. Można przykryć folią, gdyby wierzch za bardzo się spiekł. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.