Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Boeuf Bourguignon

Czyli wołowina po burgundzku. Główny aromat temu daniu nadaje czerwone wino, więc jeśli go nie lubicie to lepiej wybierzcie gulasz z przepisu na placek węgierski.

boeuf_bourguignon

Składniki na 5-6 porcji

  • 1,2 kg wołowiny
  • 2 x 50 gr masła
  • 500 g małych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 500 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Wołowinę kroimy w kostkę, cebulę w ósemki, marchewki w 1 cm plasterki, pieczarki w ćwiartki lub grubsze plasterki, czosnek siekamy drobno. W dużym garnku na jednej części masła podsmażamy wołowinę z każdej strony (około 8 minut).
  2. Następnie mięso wyjmujemy z garnka i dodajemy drugą część masła, na której podsmażamy cebulę, marchewkę i czosnek. Po około 3-4 minutach dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając kolejne 2-3 minuty po czym wlewamy bulion i wino a także dodajemy obsmażone mięso, pieczarki, tymianek, liście laurowe i pietruszkę. Gotujemy 5 minut po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość przelewamy do żaroodpornego (najlepiej żeliwnego) naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
  3. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i pieczemy jeszcze 30 min.