Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

3 Bit

Bardzo szybkie i pyszne ciasto. Polecam!

trzy_3_bit

Składniki

  • 8 paczek herbatników
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego lub puszka gotowej masy ‘krówka’
  • krem ‘Karpatka’ (lub 2 budynie śmietankowe, 1/2 kostki masła i 1/2 litra mleka)
  • 200 ml śmietany 18% lub 36%
  • 1 śnieżka

Krok po kroku

  1. Jeżeli używamy mleka słodzonego, to należy włożyć puszkę do małego garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na wolnym ogniu. Zostawić do całkowitego wystygnięcia (ważne!). Krem karpatkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (dobry i szybki jest krem bez gotowania). Jeżeli sami przygotowujemy masę karpatkową, należy budynie ugotować w 1/2 l mleka, ostudzić i utrzeć z masłem. Krem śnieżka przygotowujemy ze śmietaną.
  2. Ułożyć warstwę herbatników na blaszce lub tacy. Na to wykładamy masę krówkową. Potem następną warstwę herbatników i krem karpatkowy. Ostatnią warstwę herbatników przykrywamy śnieżką. Posypujemy starta gorzką czekoladą lub kakao.