Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Paella

Paella

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 sztuk cebuli dymki
  • 1 łyżeczka kurkumy (nie dodałam, nadaje ładny, żółty kolor)
  • 200 g ryżu do paelli/risotto np Arborio (ryż typu Basmati lun długoziarnisty jest nieodpowiedni)
  • 1 papryka czerwona
  • 650 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka- może być z kostki/bulionetki
  • 180 g krewetek surowych (szarych)- dodałam gotowych, czyli różowych
  • 100 g mrożonego groszku zielonego
  • 4 małe pomidory

Krok po kroku

  1. Pierś pokroić w 2 centymetrowe kostki i obtoczyć w papryce. Kiełbasę pokroić na plasterki, czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na głębokiej patelni. Wrzucić pierś, kiełbaskę i czosnek i podsmażyć kilka minut na średnim ogniu aż kurczak zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną cebulkę, kurkumę, ryż i czerwoną paprykę. Wymieszać i podsmażyć ok 3 min aż ryż zacznie być szklisty.
  2. Dodać gorący wywar, zamieszać i dusić 10 min. Nie ma potrzeby mieszania. Pomidory pokroić na ćwiartki- wrzucić na patelnię wraz z krewetkami i groszkiem. Dusić kolejne 10 min aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku pieprzem.